Hotel Rama Trident
Hotel Rama Trident is a landmark developed against the backdrop of a non-esthetic and extremely chaotic urban fabric, wherein each building was shouting about itself pitching against the other for garnering attention with loud features and shining tints of colored glass. Hotel was built to offer lavish room sizes at a similar or better quality while at a price cheaper than the five star hotels of that area and that was the benchmark set for the architect.  Something more calm and pleasant than what existed and that resonated well within the street.
Hotel is Located on the Railway road, hence it is a very favourable location for the people entering the town from the only Railway station of the area. Also, the site is slightly set back from the main road, but has a whole gamut of excellent views of the entire mountain range that is sparkling lit at night at the rear northeastern side.
Hotel Rama Trident

Energy Efficiency Design of the Hotel

  • Introducing daylight while balancing the thermal gain was a priority and hence all rooms, restaurant, lobbies and corridors are well washed with daylight throughout the day with absolutely no use of artificial lighting thereby conserving energy as well as reducing the cooling load.
  • Cantilevered rooms above the ground floor provide sufficient shade to protect the ground floor lobby from getting hot during summers.
  • The design also incorporates terrace gardens at each floor as the visual connect to the green becomes an integral part of the design.
  • Also, the design has integrated green walls (creeper laden boundary wall adding to the greenery of the lawn as well as offering immediate psychological comfort to the visitors in the lobby as well as restaurant) as a critical part of the scheme and hence continued the same language of green in the interiors as well with elaborate planters laid out at every floor.
  • No heat gain in the rooms due to their northeast orientation providing thermal comfort to the travellers and thereby reducing the consumption of air – conditioning is a major plus point.
  • Rare openings on the south west that is mostly blocked with louvres also create an interesting interplay of light and shadow.
  • Extremely well lit and porous lobby allowing the garden as well as mountain views to anyone entering the hotel.